“Tarihi Kozan Köprüsünün Batı Yakası Toprak Altında Kaldı” “Restorasyon Eksik Yapıldı”

“Tarihi Kozan  Köprüsünün Batı Yakası Toprak Altında Kaldı” “Restorasyon Eksik Yapıldı”

Yapımına yaklaşık 1 yıl önce başlatılan tarihi Kozan Köprüsünün restorasyon çalışması sona erdi. Köprünün restorasyonun tamamlanmasının ardından kısmi olarak yaya trafiğine açıldığı gözlendi. köprünün restorasyonu ile alakalı konuşan araştırmacı tarihçi A

Çukurova Ünv. Öğretim elamanı Tarihçi Abdurrahman Kütük, tarihi Kozan Köprüsü ile ilgili açıklamada” Tarihi köprünün restorasyonu Kozan için tarihi bir gelişmedir. Yapılan çalışmalarla köprü yıkılmaktan kurtarılmıştır. Köprünün tarihi dokusu ortaya çıkarılmıştır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak İncelemelerimde gördüğüm üzere köprünün batı yakasının bir kısmı ne yazık ki tam ortaya çıkarılmamış, batı yakasının uzantısı toprak altında kalmıştır, yapılan iş eksik kalmıştır. Köprünün batı yakasının uzantısı en az 10 metre daha toprak altındadır. Bu gözle bile fark edilecek durumdadır. Bu konuyu duyarlı Kozan halkının ve yetkililerin dikkatine sunuyorum. Yetkilileri göreve çağırıyorum dedi.

Tarihçi Abdurrahman Kütük ayrıca,” Kozan Köprüsünün her iki ayağının etrafının yeniden düzenlenmesi gerektiğini, Köprünün bacaklarında bulunan duvarların yıkılması ve suların bütün gözlerinden geçmesi gerektiğini, Atatürk Parkı’na inilen merdivenlerin yıkılması gerektiğini,  buraya daha sade köprünün görüntüsüne zarar vermeyecek merdivenlerin yapılması gerektiğini bildirdi.”

Kütük, son olarak “ Köprünün güney kısmı düzenlenmeli, iki köprü arasındaki toprak yığınları temizlenmeli, iki köprü arası suyla doldurularak köprünün ihtişamı ortaya çıkarılmalıdır. Bu konuda Adana Taş Köprüsü bize güzel bir örnektir”  dedi.